Produkty z aspartamem są dziś chętnie i często kupowane. W
dużej mierze wynika to z faktu, że są alternatywą dla kalorycznych słodkości i
deserów. Ponadto aspartam zastępuje sacharozę w produktach dla osób chorych na
cukrzycę. Jest to dodatek do żywności dopuszczony do bezpiecznego stosowania w
Unii Europejskiej, nie ma zatem powodów do obaw przed skutkami ubocznymi aspartamu.
Jako sztuczny słodzik aspartam wzbudza mieszane emocje i
przypisywano mu różne niepożądane działania. Niemniej jednak wszyscy sceptycy
powinni zapoznać się z wynikami testów i badań, którym poddano ten związek, a
które wykazały brak związku między zastosowaniem aspartamu a skutkami ubocznymi, o które go podejrzewano. Oficjalnie
aspartam dopuszczono do stosowania w roku 1981, ale od tego czasu poddawano go
dalszym testom. Obecnie ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem
żywności uznaje ten popularny słodzik za bezpieczny, a opisywane skutki uboczne aspartamu wydają się być
jedną z wielu modnych teorii spiskowych.
Wiadomo powszechnie, że aspartamu nie
powinny przyjmować osoby chore na fenyloketonurię. Praktycznie jedynie w tym
przypadku można mówić o skutkach
ubocznych aspartamu. Dlatego producenci żywności z tym słodzikiem umieszczają
stosowne ostrzeżenie na opakowaniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.